‘VABIMPULS komt achter de voordeur, heel waardevol’
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nr 24- juni 2024 | Deze e-mail online bekijken   

"VABIMPULS komt achter de voordeur, heel waardevol"


Het schilderachtige beekdal van de Aa krijgt in Heeswijk-Dinther de komende jaren nog meer cachet. Volgens de betrokken wethouders Rien Wijdeven en Edwin Daandels is dat te danken aan ‘co-creatie’ met agrarisch ondernemers in het gebied. “We helpen elkaar om onze toekomstplannen waar te maken.”

Het beekdal van de Aa gaat flink op de schop. Hier en daar letterlijk, bijvoorbeeld om het water al meanderend meer ruimte te geven. “Dat gaat ook gebeuren op ‘ons’ grondgebied, grofweg tussen Middelrode en Veghel”, vertelt Rien Wijdeven. Hij is als wethouder van de gemeente Bernheze onder meer verantwoordelijk voor de ‘Gebiedsgerichte aanpak Beekdal de Aa’. “In het hele beekdal moeten natuur, water, erfgoed en recreatie samen gaan komen. Wist je dat er hier ooit vijf kastelen stonden? En dat er flink wat watermolens waren? Nu zijn alleen Kasteel Heeswijk en de Kilsdonkse molen nog over. Maar ook die andere locaties willen we op de een of andere manier zichtbaar gaan maken. Puur voor de beleving van het gebied.”

LEES VERDER >

Uit liefde voor het boerenleven: over de bevlogenheid van jonge, nieuwe boeren


De harde sector, de complexe regelgeving en veel negatieve geluiden in de media: het doet veel boeren achter de oren krabben. Kan ik nog wel doorgaan? Moet ik een andere weg inslaan? Of toch stoppen? Zo niet Maarten Robben en Ilse van Boekel uit Haps. Jong, maar met kennis van de sector startte het stel een compleet nieuw tuin- en akkerbouwbedrijf. Vanuit bevlogenheid kozen ze met hoofd en hart voor het boerenbestaan.

Het is een vrolijke bedoening in huize Robben-van Boekel. Maarten (35) komt net van het land. Ilse (32) pleegt nog een telefoontje. Ze is hoogzwanger: over een paar weken arriveert de eerste zoon van de familie. Jongste dochter Fleur ligt al op bed, de kleine Lieve dartelt nog vrolijk rond. Hond Lola completeert het geheel. “Laten we even het land opgaan”, stelt Maarten voor. En als vanzelf trekt iedereen de laarzen aan. Naar buiten! Niks fijner dan dat.

LEES VERDER >

Actuele activiteiten en ontwikkelingen


VABIMPULS-voucherregeling 2024
GS van Noord-Brabant neemt vrijwel zeker in juni 2024 een besluit over de openstelling van de voucherregeling 2024 en de voortzetting van VABIMPULS. Dan kunnen er weer nieuwe voucheraanvragen worden ingediend via de website van Stimulus Programmamanagement.

 
Plan BoerenPerspectief beschikbaar
Ministers Adema en Van der Wal kregen hem op 25 april 2024 uitgereikt: het plan BoerenPerspectief. Het plan is bedoeld om te komen tot een langjarige, onafhankelijke begeleiding van boeren. Lees het plan hier.

 
231 miljoen euro voor Brabantse landbouw en natuur
Brabant krijgt 231 miljoen euro van het Rijk voor landbouw- en natuurherstelmaatregelen. Dat is fors minder dan de gevraagde 8 miljard euro, maar de plannen uit het Brabants Programma Landelijk Gebied gaan gewoon door. Lees hier meer.

 
Innoveren met LIB-subsidies 2024-2027
Met de ondertekening van het LIB-convenant 2024-2027 ondersteunen provincie Noord-Brabant en ZLTO ook de komende jaren goede plannen voor een duurzame en vitale land- en tuinbouw. Lees hier meer over LIB.


Nieuw: opleiding Lighthouse Farms
Wageningen Academy biedt een nieuwe opleiding aan: Lighthouse Farms, bedoeld voor landbouwprofessionals die meer willen leren over boerderijen ‘die zichzelf opnieuw hebben uitgevonden’. Nieuwsgierig? Klik hier.


GLB-subsidie voor jonge boeren
Sinds 3 juni 2024 kunnen jonge landbouwers de Europese GLB-subsidie aanvragen bij de opstart of overname van een land- of tuinbouwbedrijf. De openstelling loopt tot 2 augustus 2024 of tot het beschikbare budget op is. Meer info: klik hier.


Afscheidsinterview Sjors Willems
Hij was al betrokken bij VABIMPULS vóórdat de eerste voucherregeling werd opengesteld. Nu is kwartiermaker Sjors Willems met pensioen. Lees zijn afscheidsinterview hier.

VABIMPULS pakt op een nieuwe manier leegstandsproblemen
in Brabant aan met een voucherregeling voor eigenaren van
VAB's en een kennisplatform over VAB's.


Contact:   T 073-3030286   E vabimpuls@brabantadvies.com

Indien u geen informatie meer wenst te ontvangen via deze nieuwsbrief, dan kunt u zich hier afmelden.