Terugblik bijeenkomst 'Beweging vanuit vertrouwen: toekomst op het boerenerf'
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nr 22 - nov 2023 | Deze e-mail online bekijken   

Geslaagde VABIMPULS-bijeenkomst belicht toekomst boerenerf


Op 26 oktober 2023 stond de sfeervolle Beukenhof (een voormalig klooster) in Biezenmortel in het teken van een leefbaar buitengebied. VABIMPULS organiseerde hier een inspirerend programma, gebaseerd op zes jaar praktijkervaring.
 
Onder de noemer ‘Beweging vanuit vertrouwen. Toekomst op het boerenerf’ deelden de aanwezigen kennis, ervaringen en kansrijke ontwikkelingen op het platteland in samenhang met agrarische ondernemers die zijn gestopt, die willen stoppen of juist door willen gaan als agrariër van de toekomst. Ook ging het over vervolgstappen voor de komende jaren, over wat er geleerd kan worden van VABIMPULS en wat er nodig is voor een goede ondersteuning.

LEES MEER > 
 

Peer Verkuijlen: 'Samen optrekken voor een vitaal platteland'


Peer Verkuijlen, projectleider van VABIMPULS, blikt terug op de succesvolle VABIMPULS-bijeenkomst van 26 oktober jl. in Biezenmortel. Hij zag betrokkenheid, enthousiasme en een groot bewustzijn dat individuele toekomstperspectieven en collectieve belangen met elkaar in balans moeten zijn.
 
Peer: “We zijn met VABIMPULS nu zes jaar bezig. We hebben ervaringen opgedaan met onze aanpak: het bieden van onafhankelijke ondersteuning aan de stoppende agrarische ondernemers en ondernemers die doorgaan, daarbij oog houdend voor de relatie met de omgeving, met ontwikkelingen die niet alleen óp maar ook rondom dat erf gaande zijn. En we weten inmiddels: ondernemers en de grote buitenwereld kunnen we niet los van elkaar zien.”

LEES MEER >

VABIMPULS houdt vast aan 'beweging vanuit vertrouwen'

Tijdens de succesvolle VABIMPULS-bijeenkomst in Biezenmortel werd duidelijk hoe VABIMPULS al vanaf het begin vasthoudt aan het begrip ‘vertrouwen’ als basis voor de aanpak. Peer Verkuijlen, Jeroen Smarius en Erik van Merrienboer lieten daar hun licht over schijnen.
 
Peer Verkuijlen, projectleider VABIMPULS: “In de kern draait VABIMPULS om het creëren van rust om het gesprek te voeren. Geen druk dus voor de agrarische ondernemers die over hun toekomst nadenken. Daar komt een individuele benadering bij kijken, dat is onze kracht. VABIMPULS komt niet alleen in aanraking met agrariërs die gestopt zijn of nadenken over stoppen maar ook met agrariërs die doorgaan. We praten met al deze agrarische ondernemers én hun familie, houden ze een spiegel voor, benoemen kansen en problemen, lopen beperkingen na. En nee, die hoeven niet altijd bij de overheid te liggen. Met die spiegel laten we zien dat ondernemers soms ook zelf een beperkende factor zijn. Dat is eerlijk en realistisch. Vanuit daar kom je verder en juist dan is ook onze onafhankelijke rol heel belangrijk.”

LEES MEER >

Alex Datema: 'Duurzaam zijn wordt een bepalende succesfactor'

Alex Datema, directeur van de Food & Agri-divisie van Rabobank Nederland, is een vurig pleitbezorger van een natuurinclusieve, duurzame landbouw. Dat zijn werkgever daarin óók keuzes moet maken, lichtte hij toe op de VABIMPULS-bijeenkomst van 26 oktober jl.
 
Als melkveehouder en tot voor kort voorzitter van BoerenNatuur kent Alex alle aspecten omtrent een kansrijke toekomst voor het buitengebied. “Ik ben er al langer van overtuigd dat we toe moeten naar een natuurinclusieve, duurzame landbouw”, vertelde hij. De integrale blik van VABIMPULS draagt wat hem betreft bij aan een vitaal, Brabants platteland waarin landbouw en natuur samen optrekken.

LEES MEER >

Beeld: v.l.n.r. dagvoorzitter Richard Engelfriet, Jeroen Smarius, Alex Datema en Erik van Merrienboer.

Interactieve workshops geven ruimte aan kennisdeling

De VABIMPULS-bijeenkomst in Biezenmortel stond bol van interactie. Want de helft van het programma was weggelegd voor een reeks workshops waarin ondernemers, adviseurs, beleidsmakers en bestuurders met elkaar de diepte indoken en kennis met elkaar deelden.
 
De workshops leverden een middag van geanimeerde gesprekken en discussies op. Zoals over het verder kijken dan de grens van het boerenerf. En over waar je aan moet denken als je wil stoppen of omschakelen. Ook debatteerden deelnemers over het creëren van wederzijds vertrouwen tussen agrarische ondernemers, ambtenaren en bestuurders. En over de ‘Ja mits of Nee tenzij’-aanpak van overheden die iets van de toekomstplannen van agrarisch ondernemers moeten vinden.

LEES MEER >

VABIMPULS pakt op een nieuwe manier leegstandsproblemen
in Brabant aan met een voucherregeling voor eigenaren van
VAB's en een kennisplatform over VAB's.


Contact:   T 073-3030286   E vabimpuls@brabantadvies.com

Indien u geen informatie meer wenst te ontvangen via deze nieuwsbrief, dan kunt u zich hier afmelden.