Beweging vanuit vertrouwen - Toekomst op het boerenerf
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nr 21 - okt 2023 | Deze e-mail online bekijken   

Stoppen, gestopt, doorgaan of omschakelen? Er verandert veel op het platteland. Hoe kun je daar mee omgaan, als agrarische ondernemer en als overheid? Welke keuzes maak je of kunnen we maken?
 
Deze en andere vragen staan centraal tijdens de bijeenkomst van VABIMPULS op donderdag 26 oktober aanstaande onder het motto:
Beweging vanuit vertrouwen – Toekomst op het boerenerf’
 
VABIMPULS werkt met bijna 850 initiatiefnemers aan een perspectief: stoppen, herinvulling of doorgaan op de agrarische bedrijfslocatie. Tijdens deze bijeenkomst met verschillende sprekers en workshops worden de praktijkervaringen van  zes jaar VABIMPULS gedeeld en besproken. Zowel gestopte als nog actieve (jonge) agrarische ondernemers als bestuurders, ambtenaren en adviseurs zijn aanwezig.
 
De bijeenkomst vindt plaats van 12.00 tot 18.00 uur in Biezenmortel en is gratis toegankelijk.
 
Meer informatie over de dag vindt u HIER.
 
Via DEZE LINK  kunt u zich aanmelden en aangeven wat de workshops van uw voorkeur zijn.
 
Een overzicht van alle workshops vindt u HIER.
 
In deze speciale editie van de Nieuwsflits van VABIMPULS leest u meer over de vijf sprekers die op 26 oktober het woord tot u zullen richten.

Marc Oudenhoven: "We staan voor een grote klus"


Marc Oudenhoven is lid van Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Brabant. Hij beheert de portefeuilles Agrarische ontwikkeling en Bestuurlijke samenwerking. Hiervoor was hij onder meer raadslid in gemeente Land van Cuijk en lid van de Euregioraad Maas-Waal.

 
“Ook in de toekomst willen we genieten van gezond en goed eten. Maar we willen ook wonen en leven in een gezonde leefomgeving met een sterke natuur. Precies daar ligt de uitdaging waar ik in mijn nieuwe bestuursfunctie volop mee te maken krijg. We zien dat een groot deel van de agrarische sector wil veranderen en verduurzamen om ook in de toekomst een vitale sector te blijven. Een goed en duurzaam verdienmodel is het fundament van zo’n transitie. We zetten daarbij in op een waardige overgang naar een duurzaam toekomstperspectief met respect voor mens, dier en omgeving. We willen boeren een perspectief bieden en hen ondersteunen in de mogelijke keuzes daarvoor, variërend van een verandering van bedrijfsvoering tot stoppen en de bestaande agrarische gebouwen voor een ander doel aanwenden. We scheppen mogelijkheden voor gecombineerd meervoudig ruimtegebruik door meer functies op één plek mogelijk te maken. Daarmee bieden we meer perspectief voor ruimtelijke afwegingen. Ik begrijp goed dat deskundigen van VABIMPULS een belangrijke rol spelen om de agrarische ondernemer te helpen bij dit soort keuzeprocessen.”

Beeld: Marc Bolsius, provincie Noord-Brabant

Alex Datema: "Heldere doelen zijn cruciaal voor de landbouw van de toekomst"

Alex Datema is melkveehouder in Groningen en directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank. Ook is hij lid van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding en mede-initiatiefnemer van het Deltaplan Biodiversiteitherstel. Was voorzitter van BoerenNatuur.
 
“De landbouw van de toekomst zal zich binnen de grenzen van milieu, natuur en klimaat gaan ontwikkelen. Wat bedrijven daarvoor moeten doen of laten, verschilt per ondernemer en per locatie. Sommigen zullen vooral inzetten op technische maatregelen, anderen zullen zich richten op natuurinclusieve landbouw, waarbij een deel van hun omzet afkomstig gaat zijn van  ‘produceren van natuur en landschap’. Wat mij betreft zijn die aspecten net zo onmisbaar voor de samenleving als de productie van voedsel. Tegelijkertijd zien we ook stoppende boeren. De vraag is nu of we de ruimte die daardoor ontstaat, willen inzetten voor een gebiedsgerichte aanpak. Dit zou een optie kunnen zijn om bedrijven te ondersteunen bij hun transitie naar die landbouw van de toekomst. Waar boeren stoppen, moeten we ook denken aan het tegengaan van verrommeling van het platteland. Goed beleid, met heldere, scherpe doelen van de overheid zijn daarbij onmisbaar. Doelen ook, die voor langere tijd vaststaan. Alleen dan kan een ondernemer met vertrouwen investeren in zijn bedrijf.”

Beeld: Jordi Koppenhol, Rabobank

Erik van Merrienboer: "Vitaliteit van het platteland begint bij aandacht voor de mens"

Erik van Merrienboer is sinds mei 2021 burgemeester van Terneuzen. Daarvóór (mei 2015 – mei 2020) was hij gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant. In 2017 stond hij mede aan de wieg van VABIMPULS.

“Leegstand op het platteland was de aanleiding voor het optuigen van VABIMPULS. Maar we probeerden destijds ook al een antwoord te geven op een dieperliggend vraagstuk over hoe we dat platteland sociaaleconomisch op peil konden houden. Niet door een technisch verhaal op te hangen, maar door de mens centraal te stellen. We hebben het hier niet over bakstenen en vierkante meters, maar over eigenaren en hun gezinnen die jarenlang – soms generaties lang – hun ziel en zaligheid in hun bedrijf legden. De integrale aanpak van VABIMPULS houdt daar rekening mee. Helpt ze over hun toekomst na te denken. Niet door ze een vis te geven, maar wel een hengel. Zodat ze zelf ontdekken wat ze intrinsiek gelukkig maakt. Dát is waar een vitaal platteland begint.”

Beeld: gemeente Terneuzen

Dirk Geenen: "Wij willen echt de verbinding leggen tussen mens, natuur en landbouw"

Dirk Geenen is oprichter/eigenaar van ‘Natuurgrazers Landschapsbeheer’ in Vorstenbosch. Met de inzet van schaapskuddes beheert hij op een natuurlijke manier landschappen en ecologische verbindingszones voor gemeenten, waterschappen en zonneparken.

“Ik ben geen boerenzoon, maar wilde op jonge leeftijd al boer worden. Tijdens de HAS, nu vijftien jaar geleden, startte ik dit bedrijf, toen al volledig natuurinclusief. Om samen met mijn partner Paula, die ook in het bedrijf zit, te anticiperen op de toekomst kochten we zes jaar geleden een agrarisch bedrijf met grond in Vorstenbosch, tegen natuurgebied Bedaf (De Maashorst) aan. Daar willen we een boerderij beginnen met bijpassende horeca- en recreatievoorzieningen. Onze gronden maakten we natuurinclusief: kruidenrijke mengsels zonder kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen en alleen mestgebruik uit onze eigen potstal. Ook plantten we walnotenbomen en we legden natte en droge verbindingszones aan. Het bedrijf leeft en moet een plek gaan worden waar bezoekers, natuur en landbouw elkaar vinden. Samen met VABIMPULS maakten we een plan, dat onze dromen op onze locatie mogelijk moet maken. Een lange adem is echt nodig, maar de aanhouder wint! We zijn blij dat  VABIMPULS ons ook nu weer helpt.”

Beeld: Marc Bolsius

Elrieke Broeksteeg: "Gebiedsgerichte aanpak met maatwerk voor elke agrariër"

Elrieke Broeksteeg is Regisseur Ruimtelijke Ontwikkeling bij de gemeente Oss.

“In de gemeente Oss werken we gebiedsgericht als het gaat om ontwikkelingsmogelijkheden voor agrarische locaties. Dat komt door de verschillende soorten gebieden in en om Oss. Belangrijk daarbij is, dat zowel degenen die blijven boeren als de ‘verbreders’ en de stoppers elkaar niet belemmeren met hun toekomstplannen. Tegelijkertijd streven we ook naar maatwerk voor elke agrariër. We merken dat agrariërs soms terughoudend zijn om al vroeg hun plannen in wording te delen met de gemeente. Het nadenken over stoppen of van functie veranderen is een rationeel én emotioneel proces. Daar hebben we begrip voor. Sterker nog, we helpen ze dan verder door ze door te verwijzen naar een onafhankelijke adviseur van VABIMPULS. Dankzij de voucherregeling is diens onafhankelijke advies voor iedereen bereikbaar. En omdat we als gemeente nauw contact hebben met VABIMPULS is deze goed op de hoogte van onze gebiedsgerichte aanpak. Zo werken we samen toe naar een toekomst met perspectief voor agrariërs en een stevige basis voor de gemeente om de gebiedsgerichte aanpak uit te voeren.”

Beeld: Marc Bolsius

VABIMPULS pakt op een nieuwe manier leegstandsproblemen
in Brabant aan met een voucherregeling voor eigenaren van
VAB's en een kennisplatform over VAB's.


Contact:   T 073-3030286   E vabimpuls@brabantadvies.com

Indien u geen informatie meer wenst te ontvangen via deze nieuwsbrief, dan kunt u zich hier afmelden.