'Na 5 jaar is VABIMPULS meer dan ooit van betekenis'
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nr 20 - juni 2023 | Deze e-mail online bekijken   

Peer Verkuijlen: "Na vijf jaar is VABIMPULS meer dan ooit van betekenis"

Op 26 oktober a.s. staat er weer een grote VABIMPULS-bijeenkomst op de agenda. Doel: kennis en ervaringen delen. Dat is des te waardevoller nu er op het platteland en in de landbouwsector van alles speelt. “Juist nú kan VABIMPULS meer dan ooit van betekenis zijn.”
 
Aan het woord is Peer Verkuijlen, projectleider van VABIMPULS. Dat ‘betekenisvolle’ zit hem volgens hem in de succesvolle individuele begeleiding en de aandacht voor ‘een andere toekomst’ van boeren die gestopt zijn. Maar ook van boeren die willen stoppen of op een andere manier verder willen met hun bedrijf. Dat kan ook agrarisch zijn. “Het klinkt misschien wat zweverig, maar de kernvraag in al onze gesprekken met ondernemers in het landelijk gebied is: wat zou je graag met je partner of familie willen doen als je stopt met wat je jarenlang – ook samen – zo bevlogen deed?”  LEES VERDER > 

"Weloverwogen besluiten om iets niet te doen is ook een waardevol resultaat"

Ze waren zoekende. Tegen de zestig jaar, geen opvolging, maar fit en met hart voor het bedrijf. Adri (60) en Nancy (59) Janssens uit Bavel zochten contact met VABIMPULS om mee te denken. Er werd een plan uitgewerkt en - belangrijker - er werd open en eerlijk gepraat met als conclusie: niet verder met het ontwikkelde plan, stoppen met het melkvee en meer tijd voor andere dingen. Die uitkomst is waardevol en geeft rust.
 
“Ooit was dit een pachtboerderij van het bisdom Breda. Mijn opa is hier met melkvee begonnen en daarna mijn vader. Ik ben de derde generatie.” Aan de grote tafel van een moderne woonkeuken vertelt Adri met trots over het melkveebedrijf van zijn familie Janssens. Dat ligt in het buurtschap Tervoort in het buitengebied van Bavel (gemeente Breda) en bestaat uit zo’n 85 stuks melkvee met daarbij jongvee en akkerbouw (gras en maïs). “Als klein jongetje had ik al veel belangstelling voor de boerderij en het vee.” LEES VERDER >

Actuele activiteiten en ontwikkelingen

Duidelijkheid voor veehouders, ook de piekbelasters
Ze zijn gepubliceerd: de subsidieregelingen voor veehouderijen, ook de piekbelasters, die overwegen te stoppen. Aanvragen zijn vanaf 3 juli 2023 in te dienen. Meer weten? Hier vindt u meer informatie over de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv); hier leest u alles over diezelfde regeling maar dan voor locaties met piekbelasting (Lbv+).

 
Extra geld voor natuurinclusieve landbouw
De provincie Noord-Brabant heeft € 650.000 extra beschikbaar gesteld voor veehouders die willen omschakelen naar natuur-inclusieve landbouw. Met dit budget kunnen 65 subsidieaanvragen worden gehonoreerd. De regeling is beschikbaar voor álle veehouders in Brabant met minimaal tien hectare grond. Meer informatie: klik hier.


Versnelling in PAS-meldingen
Sinds 1 mei 2023 kunnen provincies voorstellen indienen voor het versneld legaliseren van PAS-meldingen. De regeling – waarvoor het kabinet € 250 miljoen vrijmaakte – staat open tot en met 31 augustus 2023. Lees hier meer over de regeling.

 
Op weg naar méér biologische landbouw
De provincie Noord-Brabant gaat aan de slag met acties om meer grond voor biologische landbouw vrij te maken. De weg daartoe ligt open nu Gedeputeerde Staten het Uitvoeringsplan Biologische Landbouw 2023 hebben vastgesteld. Welke acties daarbij horen,  leest u hier.


GOB verruimt subsidieregeling ten gunste van de natuur
Het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) verruimt per 1 juli 2023 de Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant (NNB). Eén van de veranderingen: wie ideeën heeft voor versneld herstel van Natura 2000-gebied krijgt twee maanden extra voor het indienen van een plan, namelijk tot 31 augustus 2023. Lees hier welke veranderingen err nog meer op stapel staan. 

Gezocht: boerderij rond Eindhoven


Stichting La Città Mobile zoekt – liefst via een huur/koop-constructie – een boerderij in de regio Eindhoven. Interesse is er vooral in stallen en schuren (800-1.600 m2) voor het creëren van werkruimten voor zo’n tien creatievelingen. Meer informatie: Tijs Rooijakkers, tel.: 06-12 80 14 12, e-mail: info@tijsrooijakkers.nl

VABIMPULS pakt op een nieuwe manier leegstandsproblemen
in Brabant aan met een voucherregeling voor eigenaren van
VAB's en een kennisplatform over VAB's.


Contact:   T 073-3030286   E vabimpuls@brabantadvies.com

Indien u geen informatie meer wenst te ontvangen via deze nieuwsbrief, dan kunt u zich hier afmelden.