'Bij gebiedsontwikkeling moeten we samen de puzzel leggen'
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nr 18 - dec. 2022 | Deze e-mail online bekijken   

Mario Jacobs, dijkgraaf Waterschap Aa en Maas: Bij gebiedsontwikkeling moeten we samen de puzzel leggen'


In de buitengebieden zijn inwoners, ondernemers, VAB-eigenaren, natuur en water zo nauw met elkaar verstrengeld dat plannen voor een vitaal platteland niet zonder organiserend vermogen kunnen. Dat vindt dijkgraaf Mario Jacobs van Waterschap Aa en Maas. “We moeten veel meer sámen de puzzel leggen.”
 
Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water in haar werkgebied Oost-Brabant. Niet alleen om er te zorgen voor veilig, voldoende en schoon water, maar ook om watersystemen gezond, robuust en veerkrachtig te houden. Bijvoorbeeld om gebieden klimaatbestendig te maken. Dit is geen kwestie van ‘op eigen houtje aan de slag gaan’, maar een samenspel met onder meer provincie, gemeenten, bedrijven, inwoners en natuurorganisaties. “Gebiedsontwikkeling gaat over integratie van allerlei functies. Daardoor kruipen wij als waterschap ook steeds meer het land op”, aldus dijkgraaf Mario Jacobs. “Zulke gebiedsprocessen zijn uitermate interessant. Er heerst dynamiek, je hebt te maken met heel veel partijen die allemaal hun rol in dat proces hebben. Samenwerking is dus troef – maar die maakt een proces tegelijkertijd ook complex.” LEES VERDER >

Een plan voor deze tijd: wonen en zorgen in de dorpskern 


Wat direct opvalt aan het voormalig melkveebedrijf van Jos Wijgergangs is de locatie. De stallen liggen nog binnen de bebouwde kom van Heeswijk-Dinther (gemeente Bernheze). Lastig wanneer je het bedrijf wilt verkopen, maar mooi voor een andere invulling. Jos en zijn vrouw José kwamen met hulp van VABIMPULS tot nieuwe plannen, waarin wonen en zorg worden gecombineerd.

Het is een levendige bedoening in de grote leefkeuken van de familie Wijgergangs. Jos (55) en José (55) proberen koffie te drinken, maar er valt met regelmaat een kindlief binnen dat even de koelkast induikt, er moet een auto worden opgehaald en José belt met een arts over hun oudste zoon, die gehandicapt is. Het is druk, maar het stel en hun vijf kinderen weten niet beter, want dat was het ook toen hun koeien nog in de stal stonden. Jos was de derde generatie die boerde op de familiegrond. “De moeder van mijn oma is hier begonnen. In april 2022 zijn mijn 160 stuks melkvee weggegaan, evenals de drie melkrobots. Er was geen opvolging voor ons bedrijf en vanwege de locatie in de dorpskern was verkoop eigenlijk niet mogelijk. Jammer, want het bedrijf was gezond. In 2008 heb ik nog een nieuwe stal gebouwd. Uiteindelijk was stoppen een weloverwogen beslissing en echt onze eigen keuze. We staan er helemaal achter.” LEES VERDER >

Actuele activiteiten en ontwikkelingen

Meer dan 800 VABIMPULS-vouchers verleend
Eind november passeerde het aantal verleende VABIMPULS-vouchers het aantal van 800. Daarmee zijn in vijf jaar tijd zowel eigenaren van leegstaande agrarische bedrijfsgebouwen als actieve veehouderijen op weg geholpen bij het maken van hun toekomstplannen. Lees meer in het magazine 'Dynamiek op het platteland'  en op de website van VABIMPULS.


Jubileummagazine: vijf jaar VABIMPULS
De verhalen en ervaringen van vijf jaar VABIMPULS zijn nu gebundeld in het online magazine 'Dynamiek op het platteland’. Nieuwsgierig? Lees het magazine hier


Brabant ondersteund jonge boeren met actieplan
Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver lanceerde onlangs het actieplan ‘Toekomst voor jonge boeren in Noord-Brabant’. Dat gebeurde op het bedrijf van de jonge veehouders Stijn van Rooij en Rowena de Weert. Meer weten over het actieplan, de reacties en méér? Lees de nieuwsbrief van Landbouw en Voedsel in Brabant.


Inspirerend leesvoer over de Brabantse voedselketen
De tweede editie van het magazine ‘Landbouw en Voedsel 2030’ staat nu online, boordevol interessant nieuws over het gezamenlijk verduurzamen van de voedselketen in Brabant. Lees het magazine hier.


Gebiedsgerichte aanpak stikstof voor Natura 2000-zones
De provincie Noord-Brabant is gestart met een gebiedsgerichte aanpak stikstof, samen met talrijke partners. Doel: de condities verbeteren in de zones die rondom veertien stikstofgevoelige Brabantse Natura 2000-gebieden liggen. Meer weten over de doelen en aanpak van deze krachtenbundeling? Klik hier.


Nieuwsbrief BrabantAdvies
De nieuwsbrief van BrabantAdvies brengt duiding en inspiratie in complexe tijden. In de nieuwe editie onder meer aandacht voor bodem en water als sturende elementen in ruimtelijke ontwikkeling, het manifest ‘Geef ruimte aan jongeren’ en de dilemma’s in het milieubeleid. Lees de nieuwsbrief hier.

VABIMPULS pakt op een nieuwe manier leegstandsproblemen
in Brabant aan met een voucherregeling voor eigenaren van
VAB's en een kennisplatform over VAB's.


Contact:   T 073-3030286   E vabimpuls@brabantadvies.com

Indien u geen informatie meer wenst te ontvangen via deze nieuwsbrief, dan kunt u zich hier afmelden.