Nieuwsbrief 3 Mozaïek Dommelvallei - 7 april 2021 - Online bekijken

De Mozaïek Dommelvallei-nieuwsbrief

Hierbij bieden we u editie 3 van onze digitale nieuwsbrief aan. Op deze manier houden we u meerdere keren per jaar op de hoogte over onze projecten en initiatieven voor een hernieuwd en toekomstbestendig Brabant.

In deze editie: de aankondiging van het Landschapslaboratorium Brabantse Beken tijdens de Landschapstriënnale 2021, een interactieve sessie die zeer relevant is voor Mozaïek Dommelvallei. 

In de volgende nieuwsbrief leest u meer over de activiteiten van Mozaïek Dommelvallei binnen het Landschapslaboratorium Brabantse Beken.

UITNODIGING: Online ontmoeting op woensdag 28 april tijdens de Landschapstriënnale - ben erbij!

Vanuit Streekpark Kienehoef verwelkomen we jou graag op 28 april! Vooraf aanmelden is niet nodig. Klik om 17.00 uur eenvoudig hier om erbij te zijn.

 
Op woensdag 28 april is het zover. Dan staat ons landschapslaboratorium Brabantse beken in de schijnwerpers. Dit lab is opgezet door waterschappen De Dommel, Aa en Maas, Brabantse Delta en gemeente Meierijstad. Aanleiding is de Landschapstriënnale 2021, het driejaarlijkse landschapsfestival van Nederland. Op 28 april zet de triënnale de Brabantse beken in het licht. Dat vieren we graag met jou!

Om 17.00 uur start de livestream vanuit Streekpark Kienehoef. Maak mee hoe debatdame Elisabeth van den Hoogen in trialoog gaat met landschapsarchitect Dirk Sijmons en adviseur omgevingskwaliteit bij de Provincie Noord-Brabant Anne van Kuijk. Dirk en Anne zullen je deelgenoot maken van hun kijk op gebiedsontwikkeling. Met als leidraad het gezamenlijke product van ons landschapslab: de Mozaïekcode ‘Alles begint met water’. Geïllustreerd met filmpjes uit de praktijk van ‘gewoon doen’. 

Ervaar de 28e wat het met je doet om te struinen door het wonderschone bekenlandschap. Met waad-schoenen aan! Want we laten zien hoe die middag het Waadpad en het Verwonderpad officieel worden geopend: een ontdekroute door het Streekpark en een verwonderreis door het Dommeldal.

Tot de 28ste - Zeg het voort!
 
Paul van Dijk - waterschap De Dommel
John Jansen - waterschap Aa en Maas
Clemens Kerstholt - gemeente Meierijstad
Anita van de Looij - 7Zebra's 
Patrick de Rooij – waterschap Brabantse Delta                           
Wil Snellen – Bureau Kragten
Lisette van der Swaluw - gemeente Meierijstad
José Vos - waterschap De Dommel
Marieke Willekens - gemeente Meierijstad
Etteke Wypkema - waterschap Brabantse Delta

De Mozaïekcode: het DOE-handvat voor gebiedsontwikkeling

Het Brabantse bekenlandschap is adembenemend mooi en rustgevend. Veel mensen voelen zich ermee verbonden. Het landschap staat echter onder druk door de klimaatverandering. En door de toenemende vraag naar ruimte voor menselijke activiteiten.

De Brabantse waterschappen en de gemeente Meierijstad onderzoeken samen wat de beekdalen ons vertellen over klimaatverandering en de logica van water. Door te luisteren naar de verhalen van mensen over hoe het bekenlandschap was en hoe de logica van water weer leidend principe kan worden. Het resultaat van het lab is de Mozaïekcode: het DOE-handvat voor gebiedsontwikkeling. Het is dé benaderingswijze van onze leefomgeving, gedreven door de verwondering dat alles begint met water.

De Mozaïekcode: 'Alles begint met water'
Op woensdag 28 april start om 17.00 uur de live-uitzending. Vanuit Streekpark Kienehoef luisteren we naar wat het bekenlandschap ons te vertellen heeft. We nemen je mee in de opbrengsten van het landschapslaboratorium Brabantse beken. We laten je ervaren wat het met je doet om te struinen door deze wonderschone natuur. We maken je deelgenoot van ons gezamenlijk product: de Mozaïekcode ‘Alles begint met water’. Het is een DOE-handvat voor iedereen die bezig is met gebiedsontwikkeling. De 9 tegels van de Mozaïekcode vertellen wat ons te doen staat, hoe we dat aanpakken en wie er meer over kunnen vertellen.

Twee aansprekende tafelgasten voeren langs de tegels van de Mozaïekcode een levendig gesprek over de moderne gebiedspraktijk. Geïllustreerd met filmpjes uit de praktijk.

Landschapslaboratorium Brabantse beken
De Landschapstriënnale 2021 reist langs tien verschillende landschapslaboratoria, met een platte kar. Een reis door het landschap van het Van Gogh Nationaal Park. Tijdens de reis voeren we digitale gesprekken over datzelfde landschap. Op zoek naar een rode draad tussen de laboratoria. Op 28 april is de beurt aan het landschapslaboratorium Brabantse beken.

We maken van de nood een deugd! Dankzij de coronamaatregelen kan iedereen online aanwezig zijn bij de live-uitzending. We nodigen je van harte uit om rond 17.00 uur hier de livestream te volgen.


Mozaïek Dommelvallei is een initiatief van vrijwillige professionals, waterschappen en de Dommelvallei-gemeenten dat het Brabantse watersysteem als uitgangspunt neemt bij ruimtelijke vraagstukken op het gebied van stad, natuur en productieland. Een bottom-up ontwikkeling voor een hernieuwd en toekomstbestendig Brabant.

Indien u geen informatie meer wenst te ontvangen via deze nieuwsbrief, dan kunt u zich hieronder afmelden

Contact  |  Afmelden