Nr 1 - juni 2020 | Deze e-mail online bekijken   

VABIMPULS presenteert: de nieuwsflits

VABIMPULS is inmiddels 2,5 jaar op weg. Een initiatief van de provincie Noord-Brabant en Brabantse gemeenten. De uitvoering is onafhankelijk opgezet vanuit Brabant Advies. Klein begonnen maar ondertussen maken ruim vijfhonderd initiatiefnemers en grondeigenaren gebruik van VABIMPULS-vouchers. Allen met vrijgekomen of vrijkomende agrarische bedrijfslocaties of met locaties waar sprake is van omschakelen. Zij oriënteren zich hiermee, begeleid door onafhankelijke deskundigen, op een nieuw toekomstperspectief. Daarbij is altijd oog voor zowel het belang van de eigenaar als de directe omgeving, het landschap en de leefbaarheid een belangrijke rol.
VABIMPULS is ook opgezet om er van te leren. Dat doen we dagelijks met betrokken deskundigen, specialisten en partners. En dat willen we ook met elkaar delen en verbeteren. Er wordt veel werk verzet, maar er is ook nog veel te doen. Daarom ook is de VABIMPULS-regeling verlengd tot eind 2021. Om de ervaringen van VABIMPULS nog meer met elkaar te delen is deze nieuwsflits in het leven geroepen. Delen motiveert en leidt tot nieuwe inspiratie.
Deze nieuwsflits wil ook bijdragen aan de bekendheid van VABIMPULS en onze doelstellingen. De nieuwsflits zal de betrokkenheid en het enthousiasme van bestuurders en medewerkers bij provincie, gemeenten en intermediairs nog verder vergroten. Hoe groter de groep betrokkenen is, hoe succesvoller VABIMPULS is.
De nieuwsflits verschijnt meerdere keren per jaar en is gratis te ontvangen. Wilt u dit of heeft u een andere vraag? Stuur dan een mail naar vabimpuls@brabantadvies.com

In de volgende nieuwsflits komen er bestuurders aan het woord: voormalig gedeputeerde Erik van Merrienboer en zijn opvolger Erik Ronnes.

Ruim vijfhonderd VABIMPULS-vouchers toegekend

“Alle initiatieven samen dragen nadrukkelijk bij aan de transitie van ons landelijk gebied." Aan het woord is Peer Verkuijlen, Projectleider van VABIMPULS.
Agrarische ondernemers die gestopt zijn, gaan stoppen of willen omschakelen ondersteunen en begeleiden. Vanuit dat idee ging eind 2017 op initiatief van provincie Noord-Brabant en gemeenten VABIMPULS van start. VABIMPULS wil bijdragen aan oplossingen voor de eigenaren en bijdragen aan leefbaarheid door nieuwe initiatieven te initiëren en daarmee tevens verpaupering en criminaliteit te voorkomen. Met andere woorden: de 1,4 miljoen m² leegstaande stallen en schuren – Vrijgekomen of Vrijkomende Agrarische Bedrijfslocaties (VAB’s) genoemd - in goed overleg met de eigenaren, omgeving en gemeenten een nieuwe bestemming geven. Na toekenning van een VABIMPULS-voucher krijgt de eigenaar van VABIMPULS ondersteuning bij het zoeken naar een oplossing, waarbij ook de kwaliteit van het landschap en de leefbaarheid in de directe omgeving in het oog worden gehouden. Kortom: zowel sociale, ruimtelijke als economische aspecten komen aan bod. Lees verder >

Ervaringen die inspireren

"Het hart zei 'nee', het verstand riep 'ja'!"

27 februari 2019 staat in hun geheugen gegrift. Toen namen Wil en Ellie Plasmans uit Eersel afscheid van hun zeventig melkkoeien en veertig stuks jongvee. Net daarvóór hadden ze met VABIMPULS hun toekomst uitgestippeld. Een must, want door nieuwe regels was behoud van de melkveehouderij onhaalbaar.

“Een moeilijke tijd”, blikt Wil terug, “maar met het eindresultaat zijn we tevreden.” Het melkveebedrijf van Wil en Ellie en hun twee inmiddels volwassen kinderen Harold en Lisanne was een echt familiebedrijf. Lees verder >

Actualiteiten

Hier leest u over recente activiteiten en ontwikkelingen binnen VABIMPULS. In deze nieuwsflits aandacht voor de Taskforce VAB’s en de Saneringsregeling varkenshouderijen, de bijeenkomst van VABIMPULS-deskundigen op 26 juni aanstaande, toekomstbestendige stallen en de beleidsregel natuurbescherming van provincie Noord-Brabant. Lees verder >

VABIMPULS pakt op een nieuwe manier leegstandsproblemen
in Brabant aan met een voucherregeling voor eigenaren van
VAB's en een kennisplatform over VAB's.


Contact:   T 073-3030286   E vabimpuls@brabantadvies.com

Indien u geen informatie meer wenst te ontvangen via deze nieuwsbrief, dan kunt u zich hier afmelden.